Fingerborgsblomma

 
Fingerborgsblomma - Digitalis purpurea
Fingerborgsblomma, Digitalissläktet, Grodbladsväxter
 
Det är en art som naturligt förekommer endast Bohuslän i Sverige där den är relativt sällsynt, men den är vanlig som trädgårdsväxt. I det vilda växer fingerborgsblomman i skogsbryn och steniga backar. 
Det är en flerårigväxt som övervintrar första året som en bladrosett och först året efter bildas det en 1 - 1,5 meter lång stjälk och många blommor. Blommorna ser lite ut som fingerborgar (för att inte sticka sig i fingret när man syr) därav namnet. 
Den här blomman är tydligen väldigt giftig och kan enligt wikipedia vara dödlig för människor. Men som många andra giftiga växter är den ändå användbar. Delar av den används i vissa hjärtmediciner.
 
 
 

Open up

 
 
Något jag saknar när jag fotar växter är kunskapen om vad de heter och vart i världen de växer. Hur sprider de sina frön? Hur lång är deras blomningsperiod? Hur överlever de vintern?
Fotografier berättar en historia. En historia som ibland utan text inte blir hel. Därför ska jag försöka ta reda på vad växterna jag fotar heter och lite fakta om dem. 
Först måste jag däremot hitta en bok där jag kan slå upp trädgårdsväxter!
 
 
 
 
 
Canon EOS 700D, f/5, 1/800sec, ISO-1600
 

Regn i luften

Regnet ligger definitivt och lurar i luften. Det är så pass fuktigt att det till och med luktar regn inomhus. Såhär när man är inne på jobbet tänker jag att det vore mysigt med ösregn att titta ut på, men att önska sig det kommer nog straffa sig för jag tog inte med något paraply till jobbet..